dakwah-habib-umar

Kisah Dahsyat Di Waktu Hijrah

Posted by

oleh Syamsul Hari

 

Dikisahkan, tatkala dikejar-kejar orang-orang kafir Quraisy sewaktu hendak berhijrah ke Madinah, Baginda Nabi SAW bersama Abu Bakar as-Shiddiq memutuskan untuk bersembunyi di dalam goa. Abu Bakar as-Shiddiq masuk ke dalam goa sebelum Rasulullah SAW dan terlihat olehnya lubang-lubang di dalam goa itu. Ditutupnya lubang-lubang itu dengan sorbannya hingga tersisa satu lubang yang ia tutup dengan kakinya.

 

Kemudian ia mempersilakan Baginda Rasul SAW memasuki goa. Masuklah beliau SAW ke dalam goa itu dengan kondisi begitu letih hingga langsung tertidur di pangkuan Abu Bakar as-Shiddiq. Siapa sangka ternyata di dalam satu lubang yang tersisa itu terdapat seekor ular. Ular itu menggigit kaki Abu Bakar as-Shiddiq. Sahabat itu jelas kesakitan namun tak sedikit pun ia menggerakkan kakinya. Ia tak hendak mengganggu tidur Rasulullah SAW. Tanpa ampun ular itu terus mengginggit kaki Abu Bakar as-Shiddiq untuk kedua dan ketiga kalinya. Rasa sakit yang dialami Abu Bakar as-Shiddiq begitu hebat hingga kedua matanya meneteskan darah. Setetes darah kemudian mengenai wajah Baginda Nabi SAW dan membangunkan beliau SAW.

 

“Apa yang membuatmu menangis wahai Abu Bakar?” tanya beliau SAW.

Abu Bakar as-Shiddiq menjawab, “Ular ini terus menggigit kakiku.”

“Berikan kakimu kepadaku!” perintah beliau SAW.

 

Maka Abu Bakar menunjukkan kakinya yang penuh luka sebab gigitan ular. Rasul SAW memberi sedikit ludah beliau SAW pada kaki itu dan seketika hilanglah rasa sakit Abu Bakar as-Shiddiq. Kakinya pun sembuh tanpa menyisakan bekas luka. “Keluarkan ular itu dan bunuhlah!” titah Nabi SAW. Abu Bakar mungeluarkan ular itu dari lubang lalu membunuhnya.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *